Tips, tricks og guides til mødre

Det er svært at være første gangs mor og jeg vil gerne dele mine små tips, tricks og guides for at gøre ting mere overskuelige som mor.

Den perfekt mor findes hun?

Det gør hun  i mange at vores hoveder, men ikke i den rigtige verden. Jeg er typen der kan være meget perfektionistisk, jeg vil samtidig gerne mange ting, og stiller høje forventninger til mig selv. Det er ikke kun i rollen som mor, men generelt jeg er sådan. Jeg er dog med alderen blevet bedre til at finde balancen og være realistisk.

Jeg har også som mor skulle fine balancen og være realistisk. Det har også betydet at jeg har slugt et par kameler undervejs.

Jeg har starte denne blog og ville, da gerne være nået længere med den end jeg er, men hej den er her og jeg får, da skrevet på den i ny og næ 🙂 Jeg har mange hobbys jeg gerne vil nå, men det er svært med en travl hverdag, så nogle af dem er lagt på hylden for en tid og andre er der prioriteret tid til nu.

Jeg er også blevet bedre til at det er ok, alt ikke er perfekt, det er ok Blop har en plet på tøjet, det er ok han ikke får hjemmelavet babymad, det er ok jeg ikke får løbet så tit. Det er ok Blop græder lidt.

Det er vigtigt at tage sig tid til, at finde balancen og indser det og at være realistisk omkring din rolle som mor. Husk også på det er dig der kender dit barn bedst. Børn er forskellige, husk det.

Det er svært at blive mor og der er ok. Det er som at få et nyt job, hvor man skal lære alle sine “arbejdsopgaver” at kende og finde en rutine i dem og tryghed. Det er normalt at famle i blinde i begyndelsen. Men du er en god mor og vil  finde din rolle med tiden. Det vil være en livs lang læring at være mor og der vil hele tiden komme nye “arbejdsopgaver” til. Jeg har med tiden lært at gribe “arbejdsopgaverne” an med større selvsikkerhed og følger min intuition. Jeg er heller ikke bleg for at søge vejleding og støtte i mit netværk og hos min partner.

Husk også at ros dig selv og anerkend når du er “perfekt”, og gør det godt 🙂

Husk at bede om en pause fra “arbejdet” det er med til at give dig ny energi og dermed en bedre mor. Bed farmand tage baby, mens du går en tur alene, tager en lur eller et langt bad. Senere er det måske tage ud med en veninde eller løbe en tur uden baby.

Husk også at give jer selv partid, se en film sammen når baby sover eller spis god mad sammen når baby sover. Senere får i baby passet og går ud sammen.

Det er også som om det altid er det perfekte der vises frem på fx. instagram og det gør der endnu svære at være realistisk omkring kravene til den perfekte mor rolle.

Måske det kan hjælpe dig til at finde balancen.

Jeg synes nedenstående materiale er god støtte som mor.

Bog:

Titel: 40 uger efter

en kærlig håndsrækning til nybagte mødre

Af: Cana Buttenschøn

Artikel:

https://www.alt.dk/boern/drop-at-vaere-den-perfekte-mor

Podcast:

https://podtail.com/en/podcast/perfekt-uperfekt/

Instagramprofil:

@denperfektemor er en så sej mor der deler ud af det uperfekte liv som mor og de hårde udfordringer hun er kommet igennem.Hun er så sej og hun vil gerne dele sine erfaringer med os andre for at vi ikke skal føle os alene.

Du er ikke alene og du er en god mor 🙂

Tøffetid- hvad er det ?

Børn har brug for at slappe af såvel som voksne. Det er derfor vigtigt at give sine børn en pause, det der i populært tale kaldes Tøffetid.

Tøffetid er dage uden planer, hvor man tøffer rundt derhjemme, og hvor der er plads til at kede sig. Der kommer ingen på besøg og der skal ikke ske noget i løbet af dagen. I kan evt. beholde nattøjet på hele dagen for I skal ikke noget 🙂

Sådan en dag er vigtig for ens børn. Her er der plads til at lege med ynglings legetøjet i flere timer og måske end da kede sig lidt. Forældrene prioritere nærvær med børnene og får selv slappet af. Der skal ikke handles, vaskestøj eller gøres rent. Der skal ikke ske noget. Smartphonen er lagt på hylden mens børnene er vågne, så man kan være den nærværende forældre.

Nogle dage eller weekender er pakket med oplevelser, fordi vi gerne vil det og synes vi bør gøre forskellige ting. Det er bare det at det nogle gange bliver på forældrenes præmisser og ikke børnenes. Vi laver legeaftaler, vi tager i svømmehallen, vi tager på besøg hos vennerne. For hvis skyld/behov gør vi disse ting børnenes eller forældrenes ?

Enkelte institutioner har også taget tøffetid til sig og indført det.

https://www.fagbladetfoa.dk/Artikler/2016/03/22/Dagplejer-indfoerer-toeffetid

Det kan selvfølgelig også gøre i mindre skala se input her:

Mere tøffetid i familien – 7 måder at gøre det på!

Selvfølgelig skal man give sine børn oplevelser og hyggeligt samvær med andre, men det handler om balance.

Du kender selvfølgelig dig og dine børn bedst, men prøv det! Tag en dag med tøffetid i ny og næ jeg tror I alle vil nye det.

Eller indlæg det i løbet af dagen, tag jer tid til tingen og vær nærværende.

Hvad tænker du om tøffetid ? Er det noget moderne pjat eller giver det mening ? kom gerne med en lille kommentar 🙂

Kan du holde

balancen Workingmom?

Det kan være svært at holde balancen i familielivet når ens barsel er slut og hverdagen sætter ind. Pludselig er man 3 og ikke 2, og der er en lille ny man skal tage hensyn til og ens hverdagsrutiner må ændres i forhold til da man kun var 2.

Hvordan pokker kan man klare en hverdag med 2 fuldtidsjob og en masse praktiske gøremål samtidig med at man skal være forældre?

Vi har er mine råd til at få en hverdag som børnefamilie til at fungere. Jeg har ikke nogen anden viden omkring det end at jeg er første gangs forælder.

Husk på I er fælles om tingen og kommunikation er vigtigt.

 • Hvad er dit behov
 • Hvad er din partner
 • Hvad trives jeres barn med
 • Hvordan løser vi alt det praktiske i hverdagen
  • Indkøb
  • Aflever/hente
  • Arbejde

Det lyder så kedeligt men tag en snak om søndagen omkring hvordan næset uge skal være for at den er optimal for jer.

Vi har en udfordring på dette område, jeg er meget struktureret og det er min partner ikke, modsætninger mødes, men vi har fundet en balance. Vi snakker om den kommende uge søndag, om den kan altid ændres undervejs.

Det er utrolig voksent, men nødvendigt. Vi kigger i hver vores arbejdskalender er nogen dage den ene ikke kan hente/aflevere. Hvem handler? Nogen andre vigtige ting der skal tage højde for. Er der nogen dag jeg vil dyrke en hobby eller mødes med en veninde.

Det er ok at mor har en fri aften. Det er sundt for mor og barn. Samt styrker relationen mellem far og barn. Det kan være svært, men prøv dig frem og give det en chance.

Det kan være godt at holde fast i at I hver især har en ugentlig friaften hvor der er plads til en fritidsaktivitet eller noget socialt. Hold fast i den også selv om du bare går en tur eller tager et langt bad uden at blive forstyrret.

Hjælp udefra kan også være godt givet ud rengøring, barnepige eller indkøb der levers osv. Det kan være I også har et netværk der gerne vil hjælp i form af bedsteforældre.

Husk parforholdet. Her et par tips til at huske tosomheden. Fokus i sig selv på at huske man er andet end forældre er vigtigt.

 • Lave en frokost date, mens jeres barn sommer til middag
 • Spis en god middag efter barnet er puttet
 • Find en barnepige og gå på dater
 • Husk intimiteten med kys, massage osv. også når der ikke er overskud til en tur på lagnerne.

Når barslen er slut og arbejdslivet kalder kan de være en hård omvæltning i ens hverdag som børnefamilie at begge parter nu arbejder. Det er vigtigt at tage en snak sammen hjemme om hvordan I for det til at fungere og der næst en snak med hver jeres chef omkring de ønsker/ ideer i har til jeres arbejde for at få en hverdag til at fungere.

Far kan måske tage noget barsel eller ferie når mor skal starte på arbejde. Det kan give mere overskud som mor. Det kan være voldsomt at komme ud af barselsboblen og retur på arbejde. Derfor kan det være en hjælp til mor at far er hjemme med barnet eller har et par fridage eller mere. Far kan klare det praktiske, så mor kun skal have fokus på at være retur på arbejde og ikke så meget fokus på hjemmefronten.

Tag en snak med din chef. De fleste arbejdsgiver hilser en snak om balancen mellem arbejdsliv og familieliv velkommen. En tilfreds og ikke stresset medarbejder lever et bedre stykke arbejde. Har din chef selv børn vil de være meget forstående.

Vær åben og årlig og kom med ideerne. Ideer kan være:

 • Ændret arbejdstid, møder tidligt og går tidligt
 • Arbejde hjemmefra
 • Arbejde igen om aftenen
 • Arbejde sendt 1 dag om ugen for at kunne gå før 1-2 andre dage.
 • Udstrakt rast barsel med ugentlig fridag eller rest ferie.

Har du kolleger med børn kan de være en støtte i hvad de har gjort og hvad din chef evt. tidliger har været villig til.

Har du input så kom endelig med dem 🙂

Guide til Prewalker- de første sko

Her min guide omkring de første sko. Hvornår og hvordan finder man ud af at købe de første sko til ens guld klump.

Jeg vil starte med at understreg jeg ikke er ekspert dog har jeg som ung haft fritidsjob hos Skoringen og dermed solgt børnesko.

Det er vigtigt man ikke giver børn/baby sko på før deres ankler kan holde til det. De skal være glade og trygge ved at stå op og stå stabilt på fødderne før de bør få prewalker/begyndersko på.

Lad også barnet gå og stå mest muligt uden sko. Vælg strømper med skridsikker dutter under. Vi har været glade for Hummel snubbie sokker.

Vi startede med bløde hjemmesko og udendørs futter disse fra Melton og Mikk-Line. Første sko har været en prewalker fra Pompom. Første par støvler er fra Primigi.

Guide til køb af sko:

 1. Skoene skal have en pasform, der passer til dit barns fod. De må ikke klemme, men de må heller ikke sidde for løst på foden. Der skal være lidt luft mellem fodryg og skoen. Den må heller ikke være for smal eller bred. Mange børnesko har en løs inder sål. Tag den ud og lad barnet stå på den for at vurderes pasformen.
 2. Skoene skal købes med 1-1,5 cm.  Dog lidt mindre når er barnets første sko.
 3. Sålen skal være fleksibel (fra trædepuden og ud til tæerne), så barnets fod kan bevæge sig frit og naturligt.
 4. Skoene skal have justerbar lukning, så skoene kan tilpasses foden.
 5. Skoene skal have fast hælkappe, så barnets ankel får støtte.
 6. Sidst men ikke mindst, er det vigtigt, at dit barns fødder kan ånde i skoene. Sko, der er for lukkede, kan resultere i kolde, fugtige fødder og i værste fald fodsvamp. Det kan de i en sko/støvle med gore- tex membran.

 

 

Amning og ammetøj

Amning:

1. Søge viden inden fødsel f.eks på ammenet.dk
2. Bed om hjælp fra din jordmor, husk der finde et amme laboratorium, hvor de er specialister i det der amning.
3. Gør MEGA ondt i starten i 20-30 sek. for nogen længere. På sigt skal det ikke gøre ondt.
4. Afklare inden hvor længe du vil give amning en chance. Flaske er ok.

 • Den første uge ca. har du sten hårde bryster.
  Afhjælpe med varmedunk
  Hånd malk lidt ud for at lette trykket
  Smører 40 vær flittig med salven, Lanolin.

Ammetøj  (og Graviditetstøj):

Bh´er til amning er uundværlige.
Kjoler, de kan dresses op og ned og er behagelige for efterfødsels kroppen.
skjorter, de er nemme at knappe op når der skal ammes uden du skal flashe for meget af din øvrig krop.
Strømpebukser og leggins
Snit; slå om og skjorte/knapper foran. Oversize.
Toppe i jearsy/stræk der kan trækkes ned når der skal ammes.
Anmetøj:

 • H&M.dk og i nogle af deres butikker. Udvalget er dog ikke så stort i butikkerne.
 • Mamalicious.dk  har et fint udvalg.
 • gravidemaver.dk og de har en butik i Valby sælger en del fra Mamalicious.

Ammebh: Hunkemøller (kun ammebh’ er online) H&M mamalicious.dk og hos Magasin.

Noget graviditetstøj er også ammetøj, så tænk fremad når du køber graviditetstøj.

Sjove tanker om det der amning:

 • Har sgu aldrig haft større bryster
 • Hallo mine bryster kan sgu bruges til noget udover at tiltrække mænd
 • Fingrene væk skat, de er ømme som bare fanden
 • Malk mig som en ko, muh
 • Av for helvede de sprænger jo om lidt

 

                                                                 

On the road again

Der er mange ting der skal med når man skal ud af døren, før du blev mor havde du sikkert en taske med diverse ting i til dig selv, hvilken kvinde har ikke det 🙂 Nu skal du bare lige have en til baby også det kan være en pusletaske, stofnet, rygsæk you name it. Der vil også være faste ting i din barnevogn.

Fast i pusletasken:

 • Pusleunderlag så kan du skifte baby selv på en bænk eller på gulvet på et toilet. Jeg har købt dette underlag og kan varmt anbefale det Bellotte pusleunderlag pris 169kr https://www.jollyroom.dk/mor/pusletasker/bellotte-rachel-pusleunderlag.
 • Bleer
 • Bleposer
 • Skiftetøj, du vil opleve mange gange at bleen ikke kan holde på det den skal.
 • Vådservietter
 • Håndsprit
 • Håndcream Bioterm laver en der hurtigt trænger ind, Biotherm Biomains hand & nail treatment.
 • Stofble. Jeg er vild med Cam Cams, de store og tykke og fås i mange skønne farver.
 • Legetøj
 • Sut og suttesnor
 • Snak til mor, der skal noget til når man ammer eller traver rundt med sin barnevogn i flere timer.
 • Vandflaske
 • Amme indlæg

Fast i barnevogn:

 • Regnslag
 • Myggenet
 • Løs

Guide til  babysvømning/ en tur i svømmeren

Husk at 20 kr. til skab(Det skal der i dem i DGI Byen)

Hygiejne baby:

 1. De skal have en særlig ble på en såkaldt svømmeble kan købes i de fleste supermarkeder fra mærket Huggies. Står ved siden af de andre bleer og er i mindre pakker.
 2. Svømmebadebukser skal de have udover bleen, tjek med den enkelte svømmehal hvilke der er godkendt i DGI Byen skal det være Happy Nappy de sælger dem i DGI Byen kan også købes online. De er tages på baby før de kommer under bruseren.
 3. De skal i bad som vi andre før de skal i vandet. Jeg vasker/tørre kroppen af med vådservietter i alle deller på puslebordet også kommer Blop med under bruseren på min arm kort, det synes han er sjovt. Første gang tog jeg langsomt hovedet med ind under.

 

Pakkeliste:

 1. Vand og frugt til dig selv. Evt. mad og vand til baby over 6 mdr.
 2. Badetøj til dig selv. Skifte tøj til dig selv. Toiletsager shampoo osv.
 3. Håndklæde til dig og baby evt. et ekstra til at ligge over baby på vejen fra bruser til bassin i en pose der kan hænge i bruse rummet/ eller på klapvognen.
 4. Pusletaske/ting bleer stofble, vådservietter osv. så du kan skifte/ pusle baby efter svømning. rent tøj til baby.

Øvrigt:

 • Når de er små kan man tage en autostol i svømmehalen og sætte dem i. Den er uden pude så beklæde den med et håndklæde så baby ikke vælter rundt i den. Når de bliver ældre kan man sætte dem i en klapvogn. I DGI Byen er der elevator fra bruser til bassin.
 • Omklædning før svømning, gør dig selv klar først også baby så de har tøj på længst muligt, så de ikke fryser.
 • Omklædning efter svømning/bad pak baby ind i håndklæder og giv dig selv bad først. Giv derefter baby en tur i badekar eller bruser. I DGI Byen er der badekar med babyindsats. Giv baby tøj på først, så de ikke fryser.
 • Gå ikke i vandet alt for lang tid før undervisningen starter.
 • Er du ikke til babysvømning, men selv tager i svømmehalen så bliv ikke for længe i vandet første gang. Det er mange indtryk for din baby at komme i svømmehalen alle sanser bruges. Mærk efter hvor længe din baby kan klare men max 30 min i vandet.
 • Har du været i svømmehalen og har gode tips til denne guide tager jeg gerne i mod dem.

God fornøjelse i svømmeren 🙂